Produkty s označením OCS 100

Norma pre organický obsah (OCS) overuje prítomnosť a množstvo organického materiálu v konečnom produkte. GOTS, čiže Global Organic Textile Standard, je ale stále najprísnejší medzinárodný bio textilný certifikát. 

bavlna-Freel

Keď je na výrobku štítok OCS 100

Medzinárodný certifikát OCS je súkromný certifikát americkej mimovládnej spoločnosti. Zameriava sa na produkciu surových materiálov, ktoré vstupujú na začiatku do dodávateľského reťazca - vzťahuje len k podielu vlákien z ekologického poľnohospodárstva v konečnom výrobku. Kontroluje environmentálne a sociálne podmienky pri pestovaní a spracovaní organických plodín. Cieľom OCS je zvýšiť produkciu z ekologického poľnohospodárstva.

OCS-100_Freel
cotton-1188323_1920

Surový materiál - bio vlákna

V porovnaní s certifikátom GOTS sa zameriava len na podiel organicky pestovaných vlákien vo výrobku, no nereguluje pravidlá pri následnom spracovaní týchto vlákien do finálneho produktu. Oblečenie so štítkom „vyrobené zo 100% organicky pestovaného materiálu“ znamená, že bolo vyrobené minimálne z 95% surovej organickej bavlny, zvyšných 5% môže tvoriť akékoľvek vlákno.

 

Vízia trvalo udržateľných postupov

Certifikáciu OCS zabezpečuje Textile Exchange, ktorá je medzinárodnou neziskovou organizáciou podporovanou členmi a ktorá bola založená v roku 2003 pod pôvodným názvom Organic Exchange. Neskôr v roku 2010 sa z nej stala textilná burza s poslaním inšpirovať a vybaviť ľudí na urýchlenie udržateľných postupov v textilnom hodnotovom reťazci. Viac o tomto certifikáte sa dozviete na www.textileexchange.org

Bavlnikove-pole-zdrave-tricko-biobavlna